30 Mart 2015 Pazartesi

MAHREMİYET EĞİTİMİ KİTABINDAN NELER ÖĞRENDİM?

           'Bir insanın ilk anavatanı çocukluğudur'
                                                       Epictetos

         Katıldığım  Pedagog Adem Güneş'in seminerinden çok etkilenip  bütün kitaplarını aldım ve okudum. İçlerinden bir tanesindeki (Mahremiyet eğitimi) hikayeler beni mahvetti. Bu kızı nasıl büyüteceğim diye kara kara düşünmeye başladım. Yaşadığımız Özgecan olayından sonra kitapla ilgili önemli noktaları paylaşmaya karar verdim. Tabi bu notları okurken kitaptaki o ruha bürünemiyorsunuz. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Daha öncede hocamızın Konya seminerine katılmıştım. Aldığım notları buradan okuyabilirsiniz.

           ÖĞRENDİM Kİ çocuğun kirlenmiş elbisesini herkesin içinde çıkarıp üstünü değiştirmek çok yanlışmış. Aklı eren çocukla anne baba birlikte çıplak banyo yapmamalıymış. Çocuğa da iç çamaşırı giydirilmeliymiş. Çocuklar ev içinde çırılçıplak gezmemeliymiş. Çocuğa alınan kıyafetlerde renklerine dikkat edilmeliymiş. Cinsel bilgiler çocuklara belli bir yaşa gelinceye kadar sözel olarak değil davranış eğitimi şeklinde verilmeliymiş.  Çocuk 4 yaşından itibaren kendi giyinip çıkarmalıymış tabi kimsenin olmadığı ve onu görmediği bir ortamda. 4 yaşına gelen bir çocuk tuvaletin özel bir mekan olduğunu öğrenmeliymiş. Sözel eğitim değil davranış eğitimi verilmeliymiş. Kitaptan öğrendiğim en önemli nokta, çocuğa utanma hissini (temel davranış refleksi) kazandırabilmek. Bunun için yapılması gerekenleri  Çocuğa temel davranış refleksi kazandıran ilkeler kısmında açıkladım.

           'Mahremiyet eğitimi nasihatle ve korkutma ile olmaz' diyor Adem Güneş ve ekliyor. Anne babalar çocuk tacizlerinden dolayı panik halinde. Meb'in uyguladığı 'Ergenlik döneminde değişim projesi' çocuklara cinsel eğitim verilmesi uygulaması, sorunu daha da karmaşık hale sokuyor. Aynı ortamda bir grup çocuğa verilen cinsel bilgi eğitimi taciz olaylarını önlemez. Sağlıklı cinsel kimlik kazanmalarına yardımcı olmaz. Çocuğun cinsel kimlik oluşumunda en kritik nokta, çocuğa ruhi ve zihni gelişimi ölçüsünde, çok hassas olarak ve bilinmesi gerektiği kadar bilgi prensibi ile eğitim verilmesidir. Her çocuğun ön bilgileri farklıdır. Verilen bilgiler bir kısım çocukta negatif tesir oluşturabilir. Örneğin masturbasyona başlayan çocukların bir kısmı 'mastürbasyonun zararları' konulu bilgilendirici toplantılardan sonra merak edip başlar. Grup içinde cinsel eğitim çocuğun utanma duygusunu zedeler. Cinsellik her çocuğun özel dünyasıdır ve bu dünyanın genele açılması, çocuğun sınırlarını ayarlayamamasına neden olur. Ayrıca bu tür konuları arkadaşlar arasında kontrolsüz konuşulması ve esprilere konu olması da risklidir. Birçok çocuğun kendi sınırlarını gereksiz yere ilk açtığı dönem, vaktinden önce ve ihtiyaç olmadığı halde verilen cinsel bilgileri aldığı dönemdir.

Cinsel eğitim ile mahremiyet eğitimi arasındaki farklar
1) Cinsel eğitim bir grup çocuğa topluca verilir. Mahremiyet eğitimi kişiye özeldir.
2) Cinsel eğitimin amacı cinselliğin problemsiz nasıl yaşanacağını öğretilmesidir. Mahremiyet eğitiminin amacı cinselliğin mahrem bir konu olduğu ve evlilik öncesi cinselliğin yaşanmaması gerektiğinin pekiştirilmesidir.
3) Cinsel eğitimde genel bilgiler aktarılır şahsa ait özel konulara girilemez.
4) Cinsel eğitimde çocuk mahremiyet eğitiminde anne baba da eğitilir.
5) Cinsel eğitimin fikri altyapısı cinsel özgürlüktür. Mahremiyet eğitimi eğitiminin amacı ise belli sınırlar içinde kalmaya teşviktir.

Hislerin uzun süre kişide kalıcı halde olması o kişinin huyunu oluşturur. 
Mahremiyet eğitimi çocuğun tacizden korur.

Duygusal taciz; 
Cinsellik içeren konuşmalar, 
Cinsellik öğeleri taşıyan fıkra anlatılması, 
Cinsellik içeren resimlerin asılması,
Yazılı, görüntülü, cinsel içerikli mesajları verilmesi,
Cinsel içerikli film izletilmesi,
Kıyafetsiz seyredilmesine izin verilmesi,
İç çekme,
Dudak ısırma.

Mahremiyet eğitimi = Temel davranış refleksi (Eskiler buna haya duygusu veya utanma hissi dermiş) İnternetteki porno sitelerini ziyaret etmek temel davranış refleksini kırar. En çok 4-11 yaş aralığındaki çocukla cinsel tacize uğruyor. Çocuk verilen nasihatler, tembihler çocuğun sosyal gelişimini ve güven duygusunu zedeleyebilir. Küçük yaştaki taciz ve tacizlerden korunmanın yolu çocukları bilinçsizce ve korku dolu nasihatler vermek değildir. Asıl yapılması gereken onlardaki temel davranış reflekslerini geliştirmektir. 

Temel davranış refleksi; Taciz içeren anormal davranışlar karşısında bedenin bir refleks halinde kendini korumasıdır. 

Çocuğa temel davranış refleksi kazandıran ilkeler
1) Bedenim bana aittir bilinci: Çocuğun altını değiştirmek veya çamaşırını çıkarmak hoyratça değil çocuğun iznini alan bir yaklaşımla olmalıdır. 'Altını ıslatmışsın. Değiştireyim istersen' şeklinde olmalıdır. 'İstersen çıkarayım çok terlemişsin kızım' gibi..
2) İzin verirsen dokunabilirsin bilinci: Anne babalar bile 4 5 yaşından sonra çocukların öperken seni öpebilir miyim diye müsaade istemelidir.
3) Dokunulması yasak olan yerlerim refleksi: Anne, baba ve diğer yakınların çocuğun genital bölgelerine  teması azaltılmalıdır.  
4) Fiziksel baskıya direnme refleksi: Çarşıya çıkmak istemeyen çocuk sürüklenerek kapı dışına taşınmamalı. Bahçede oynarken eve çağrılan çocuk gelmediği takdirde yaka paça evi alınmamalıdır. Çocuğa güçsüzlüğünü hissettirmeli. Orantısız güç kullanılmamalıdır.
5) Vücudum görünmemeli hissi 
6) Banyoda çıplak olmaması bilinci 
7) Tuvalette benden başkası olmamalı bilinci 
8) Soyunma ve giyinmede yalnızlık ilkesi 
9) İzin verirsem kabul edilirsin ilkesi 7 yaşından sonra odasına girerek girerken izin alınmalıdır. 
10) Kim kimdir bilinci Psikogenetik kapının kapalı olduğu kişiler baba,anne, amca, dayı, kardeş, dede ve ninedir. Bu kişiler çocuk açısından en üst seviyede güven duyulacak kişilerdir. Bu kişiler haricindeki kişiler ile çocuk arasında psikogenetik uyum mevcut olduğu için (dayıoğlu, amcaoğlu gibi) güven en üste bulunmamalı. Sınırlı seviyeye indirilmelidir. Biz sınırını taşıyan kişilerle iletişimi arttıracak imkanlar aranmalı, dayı ile görüşmeye önem verilmeli, amcayı ziyaret büyük bir değer taşımalıdır.

Sosyal davranış becerisi kazandırma 
Sosyal davranış becerisi çocuğun kendisine yapılacak anormal teklif ve konuşmaları anlayabilecek ve bu türden yaklaşımları geri püskürtebilecek beceriyi kazanmasıdır.

1) Öfke tacizi önler Bir çok önemli işlevi bulunan öfke ne yazık ki çocuk terbiyesi sırasında ana babalar tarafından çok defa 'çocuğum agresif davranıyor' denilerek sindirilmeye çalışılmaktadır. Çocuklarda öfkesi asla öldürülmemeli. Aksine bu his vicdan duygusuyla dengelenerek ve sağlıklı bir terbiye süreci izlenmelidir.
- Öfke refleksi sosyal hayatı düzene sokar. Aile ortamı çocuk için sosyal hayatın prova salonudur.
- Öfke zehir, vicdan panzehir....
- Çocuklar anne babanın yankısıdır. 
- Anne babanın vicdanı çocuklarının vicdanının tohumudur.
- Ama ile başlayan bahane vicdan öldürür. 
- Manevi yaşam ve değerler bilinci, vicdanı besleyen şahdamardır. 
- Yalan vicdanı zehirler. 
- Adalet vicdan duygusunu geliştirir. 
- Bitki ve hayvanların duygusunu tanımak vicdan hassaslaştırır.
- Ceza vicdanı öldürür. 

2) Çocuk hayır diyebilmeyi öğrenmelidir Vicdan mekanizması gelişmeden çocuğa hayırı öğretmek doğru değildir. 

Taciz yaşayan erkek 
Maço kimlik belirler.
Agresif olur. 
Erkek çocukla oynamayı tercih eder. 
Kimliğini ispata çalışır.
Güç kazanmak ister. 
Geçici hafıza kaybı yaşar.

Taciz yaşayan kız çocuk 
İçine kapanır. 
Kendini suçlar. 
Depresif olur. 
Erkek çocukla oynamayı tercih eder.
Erkeklerin hala güvenilir olabileceğini kendini ifade etmeye çalışır.
Güçlüye sığınmak ister. 
Kimliğini değiştirme eğilimindedir.
Geçici hafıza kaybı yaşar.

Tacizcilerin %80 'i hiçbir sorunu olmayan çoğunlukla evli erkeklerdir.Bir çoğunluğunun giyim kuşamı düzgündür. Büyük bölümü 24-44 yaş arasındadır. İkinci büyük grup 15-24 yaş arasındadır. Tacizcilerin birçok pişmanlık duyar. Tacizcilerin genellikle anne babası ayrılmış ya da ihmal edilmiş çocukları daha kolay ikna edebileceklerini düşündüklerinden dolayı özellikle bu grup çocuklara yönelirler. Çoğunlukla çocuğu ve ailesini yakından tanırlar. Tacizci taciz anının en ince ayrıntısına kadar planlayarak harekete geçer. Tacirin sosyal bulaşıcılığı vardır.

26 Mart 2015 Perşembe

SILLY PUTTY

Daha önce manyetik hamur tarifi vermiştim. Bu hamurun birde manyetik olmayanının tarifini vermek istiyorum şimdide. Slime yada silly putty diye geçiyor. Biz ona zıp zıp hamur, bıngıl, balçık hamur demişiz.Bu hamur hem sürünüyor hem zıplıyor. Oobleck ve manyetik hamur gibi küçük çocuklar için mükemmel bir eğlence kaynağı. Adile öğretmenimize bu çalışmayı bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz. Okul öncesi etkinliklerini paylaştığı sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

Malzemeleri:
6 bardak beyaz tutkal
sıcak su
boraks 
gıda boyası
Tutkalın markası pva.Boraksı eczanelerde ve aktarlarda bulabilirsiniz.  
Yapılışı:
1) 6 bardak tutkal 4.5 sıcak su ile karıştırılır.
2) Ayrı bir kapta 3 bardak sıcak suda 1 silme tatlı kaşığı boraks ve gıda boyası karıştırılır.
3) Ardından tutkallı karışımla borakslı karışım birbirine karıştırılıp yoğurulur.
4) Kıvamı tutmadığında biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz.
5) Biraz kapalı poşetde beklettikden sonra bıngıl hamurumuz oynamaya hazır.

EĞLENCE BAŞLASIN...
 

23 Mart 2015 Pazartesi

MİKROSKOBİK CANLILAR

4. sınıf fen ve teknoloji kazanım
1.4. Gözle görülemeyecek kadar küçük canlıların olup olmadığını tartışır.
1.5. Mikroskop kullanarak gözle görülemeyecek kadar bazı canlıları gözlemler. 

Önce getirdiğimiz malzemelerle yararlı ve zararlı mikroskobik canlıları gruplandırdık. 


Sonrada küf ve yoğurttaki bakterileri mikroskopla inceledik. Mikroskopta çok güzel kareler yakaladım. Sizlerle paylaşmak istedim. 

20 Mart 2015 Cuma

CANLI MI? CANSIZ MI?


4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ
6. ÜNİTE: CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
KAZANIMLAR
1.Canlı ve cansız varlıklar ile ilgili olarak öğrenciler;
1.1. Gözlemleri sonucunda çevresinde bulunan canlı ve cansız varlıklara örnekler verir. 
1.2. Bir varlığın canlı yada cansız olduğuna sorgulayarak karar verir.
1.3. Bitki ve hayvanları canlılık özellikleri açısından karşılaştırır.

Bir varlığın canlı mı cansız mı olduğuna karar verebilmemiz için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bir varlık;
*Nefes alıyorsa
*Hareket ediyorsa
*Büyüyüp gelişiyorsa
*Uyarılara tepki veriyorsa
*Besleniyorsa
*Boşaltım yapıyorsa
*Ürüyorsa canlıdır. 

Biz de bu özelliklere sahip canlıları araştırdık. Fon kartonunu 9 sütun, 13 satır olacak şekilde çizdim. Tablomuza alttaki resimde görüldüğü gibi canlıların sahip olması gereken özellikleri yazdım. Tahtaya yapıştırdım. Çıktısını aldığım canlı cansız resimlerini öğrencilere dağıttım. Öğrencim tahtaya çıkıp elindeki resmi varlıklar yazısının altına yapıştırdı. Sonra bu resme sorularımızı sorduk. Cevaplarımız evetse tik değilse çarpı koyduk. Bütün sorulara cevabımız evetse bu varlık canlıdır. Canlı mı cansız mı olduğuna karar verdikten sonra diğer öğrencim resmi yapıştırdı. Bütün satırları bu şekilde yaptık. Gene katılımın yüksek olduğu bir dersti. Çalışmalarımda resim değil gerçek fotoğraflar kullanmayı tercih ediyorum. Bu etkinlikte kullandığım varlık fotoğraflarını buradan indirebilirsiniz.  


******
Diğer ders için sırada başka bir etkinlik var. Eskiden kullanılan fiş dosyası gibi bir pano hazırladım. Öğrenciler kendilerine dağıttığım resimleri sırayla canlı mı cansız mı olduğunu açıklayıp panoya yerleştiriyorlar.  Bu etkinlikde kullandığım resimleri de buradan indirebilirsiniz. 


*****
Sıra geldi 3. derse. Bu seferde kendim hazırladığım çalışma sayfasını kesip deftere yapıştırdık. Sonra herkes bir varlık resmini kesip sayfadaki uygun yere yapıştırdı. Sayfadaki sorulardaki cevaplarımıza göre bu varlığın canlı mı cansız mı olduğuna karar verdik. Çalışma sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

*****
4. Etkinliğimiz kesme, boyama, sınıflandırma. Defterimize canlı ve cansız varlıklar diye başlık attık. Dağıttığım resimleri canlıların 7 ortak özelliklerine göre canlı yada cansız diye ayırıp defterimize yapıştırdık ve boyadık. Bu çalışma için resimleri buradan indirebilirsiniz. 


Canlıların özelliklerini iyice öğrendik. Bu konuyu geçiyoruz artık :)

16 Mart 2015 Pazartesi

ONDALIK KESİRLER 2

Bu etkinlikle kesirleri ve ondalık kesirleri sıralıyoruz. Sayı doğrultusunda (ipimizde) gösteriyoruz. Ondalık kesrin kesir karşılığını buluyoruz. Büyüklüklerine göre mandallarla kağıtları eşleştiriyoruz. Aynı zamanda mandal açıp kapayarak ince motor becerilerimizi geliştiriyoruz.




12 Mart 2015 Perşembe

ONDALIK KESİRLER

4. SINIF ONDALIK KESİRLER
1. Bir bütün 10 ve 100 eş parçaya bölündüğünde ortaya çıkan kesrin birimlerinin ondalık kesir olduğunu belirtir. 
2. Ondalık kesirleri virgül kullanarak yazar..
3. Ondalık kesirlerin tam kısmını, kesir kısmını ve basamak adlarını belirtir.
4. İki ondalık  kesri karşılaştırarak aralarındaki ilişkiyi büyük,küçük veya eşit sembolüyle gösterir.

Ondalık kesirleri sıraladık. hazırladığım sayfaları öğrencilere dağıttım. Kesip parçaları birbiriyle değiştiler. Kesir kısımlarının sonlarına sıfır koyarak basamak sayılarını eşitledik. Sonra küçükten büyüğe doğru sıraladık. Birbirimizle değişip değişik resimleri de sıraladık. Her öğrenci 5 resim sıralamış oldu.

 Çalışmamızı el işi kağıdına yapıştırıp boyadık. Çalışma sayfalarını buradan indirebilirsiniz. 


Bu çalışmayı yapmadan önce ondalık kesirleri öğrenirken yüzlük birlik bloklarından yararlanmıştım. Yaptığımız bir örneği panomuza astık. 



9 Mart 2015 Pazartesi

KESİRLERİN SAYI DOĞRULTUSUNDA GÖSTERİLMESİ

Her kesir sayı doğrultusunda bir noktaya karşılık gelir.

Bu derste de kesirleri sayı doğrultusunda göstermeyi öğreniyoruz. 
Sadece bir ipin işimi bu kadar kolaylaştıracağını tahmin edemezdim. Kesinlikle bu ip çok işe yaradı. 

Aşağıdaki videoyu izleyin.

5 Mart 2015 Perşembe

KESİR KESİR KESİR

Kesirlere devam.
.
Üzerinde 1 ve 1/2 yazan çalışma sayfasını renkli kağıtlara fotokopi çekip öğrencilere dağıttım. Kesip defterlerine yapıştırdıktan sonra içlerini doldurduk. Bütün ve yarım olan kesirleri tekrar etmiş olduk.


Başka bir derste 5 kağıdı zımbalayıp öğrencilere dağıttım. Alttaki kağıt hariç diğer kağıtları 4 er cm aralıklarla küçülterek kestik.  En alttaki kağıda 1 bütün yazdık.  2. kağıdı ikiye, 3. kağıdı dörde, 4. kağıdı sekize, 4. kağıdı on altıya böldük. Çalışmamızı defterimize yapıştırdık arka tarafına da notlarımızı yazdık. Büyüklüğü  aynı olan kesirlerin eş olduğunu ve paydanın büyüdükçe kesrin küçüldüğünü gördük. 

2 Mart 2015 Pazartesi

KESİR TABAKLARI


Artık youtube kanalımız ve ınstagram hesabımızda var. Kanalımızı takip edip abone olmayı unutmayın.
https://www.youtube.com/channel/UCsv2sDwdJ6JhxuFXRdkb53A


KESİRLER


2. Sınıf
1. Bütün, yarım ve çeyrek arasındaki ilişkiyi açıklar.

3. Sınıf
1. Bir bütünü eş parçalara ayırarak  eş parçalardan her birinin kesrin birimi olduğunu belirtir. 
2. Payı paydasından küçük ve paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan kesirler elde eder.
3. Paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan en çok üç kesri karşılaştırır ve sıralar.
4. Bir çokluğun belirtilen kesrin birimi kadarını belirler. 

4. Sınıf
1. Payı ve paydası en çok iki basamaklı doğal sayı olan kesirleri, kesrin birimlerinden elde ederek isimlendirir. 
2. Payı ve paydası en çok iki basamaklı olan kesirleri sayı doğrultusunda gösterir. 
3. Kesirleri karşılaştırır.
4. Eşit paydalı en çok dört kesri, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralar.
5. Payları eşit, paydaları birbirinden farklı en çok dört kesri, büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralar.
6. Bir çokluğun belirtilen bir basit kesir kadarını belirler

Birazdan okuyacağınız etkinlik sınıf seviyelerine göre basitleştirilip uygulanabilir. Yaptığımız kesir tabakları ile kesirlerle ilgili bütün sorunlarımız çözüldü. Birim kesir, kesirleri karşılaştırma, sıralama, çokluğun basit kesri kadarını bulma, toplama, çıkarma hepsini iyice öğrendik. 

Öğrencilerin hepsine plastik tabak dağıttım. Ne yapacaklarına dair olan merakları hepsini güdülemeye yetti. Sonra el işi kağıtlarını kesip tabaklarımızın içine yapıştırdık. 


Her öğrenci tabaklarımızı istediği kesir kadar parçalara ayırdı. Her parça bir birim kesir. Üzerine birim kesirlerini yazdık. Tabaklarımızı kesirlerin bütün konularını öğrenirken kullandık.  Mesela toplama çıkarma yaptık.


Büyükten küçüğe küçükten büyüğe sıralamayı öğrendik. Aslında birbiriyle eş olan kesirleri gördük. 1/2 Eşittir 3/6


Tabaklarımızla yaptığımız iki karşılaştırma örneğini fon kartonuna yapıştırıp panomuza astık. 


Sayıların verilen kesir kadarını bulmayı öğrendik.


Öğrendik de öğrendik... 
Ayrıca bu tabaklarla ilçemizde düzenlenen matematik materyal yarışmasında da ödülümüzü aldık.