31 Aralık 2014 Çarşamba

GÖRSEL SANATLARDA GEOMETRİK ŞEKİLLER

2.sınıf Görsel Sanatlar kazanım
3. Basit geometrik şekilleri tanır.
4. Basit geometrik şekilleri çalışmalarında kullanır.

Öğrencilere dağıttığım kalın çizgili kağıt üzerine büyükçe geometrik şekilleri çizdik. 2 renk kullanarak her satır aralığını şekillerin içini boş bırakarak boyadık. Daha sonrada geometrik şekillerin içini o satırın tersi rengine boyadık. Güzel bir çalışma oldu. Kalın çizgili kağıdı buradan indirebilirsiniz. 


Planda bu kazanıma çok uzun süre vermiş.  Aslında ben bile sıkıldım artık şu geometrik şekillerden. Heleki öğrencilere değişik etkinlikler hazırlamazsam hiçbişey yapmak istemiyorlar. Onlarda sıkıldı.  Bende  onlara bu konuyla ilgili değişik çalışmalar bulmaya çalışıyorum.  Bir sonraki hafta çıktısını aldıgım boyama sayfalarını öğrencilere dağıttım. Burda sayfanın ortasında bir resim var. Üçgenlerle dikdörtgenlerle.. bölünmüş. Önce 3 tane renk seçip sayfanın ortasındaki resmi pastel boya ile boyadık.  Sonrada baska bi üç renkle de şeklin dışını boyadık.  Aynı rengi yanyana yada alt alta kullanmamaya çalıştık.  Bu çalışmamızda panodaki yerini aldi. Burda sadece üç örnek var.  Bu çalışmayı yaptırmak isterseniz buradan daha fazla çalışma sayfası indirebilirsiniz. Bitmedi haftaya ki konumuzda geometrik şekiller.  Off , değişik çalışma araştır bakalım, Kübra!


Ne yaptıracağımı buldum. Sadece boyama yapmakda öğrencileri çok sıkıyor.  Bizde resim kagidimizin üzerine elektrik bantlarını üçgen kare olusturacak şekilde yapıştırdık.  Sonra bu şekillerin içlerini sulu boya ile boyadık. 
 Boyamamız bitince bantları kaldırdık.  Buda güzel ve değişik bir çalışma oldu. En çok bunu sevdik.

Bir konu 6 hafta sürer mi ya! Bu seferde oyun hamuru ve kürdan kullanarak geometrik şekiller oluşturduk.  Oyun hamurunu küçük küçük toplar halinde yuvarladık. Bu toplar şekillerin köşeleri oluyor.  Kürdanlarımızı bu köşelere batırarak şekillerimizi oluşturduk.




30 Aralık 2014 Salı

MANYETİK HAMUR

Çocuklar icin eğlenceli mi eglenceli bir hamur.. Manyetik  hamur..
4. Sınıfta öğrencilerinize mıknatıs konusunu anlatırken kullanabilirsiniz. Küçük çocuklarınızlada evde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.


Malzemeler
1/4 fincan Sıvılaştırılmış nişasta
1/4 su bardağı beyaz Tutkal
2 yemek kaşığı Demir tozu
Mıknatıs
Kase


Bir kaseye nisastayi ve demir tozunu ekleyip karıştırın. Sıvı nisasta marketlerde satılıyormu bilmiyorum. Biz çok az yaklaşık 1tatlı kaşığı su katarak sıvılaştırdık. Demir tozu okulumuzda vardı. Yalnız bizimki biraz iri taneliydi. Toz şeker gibi. Yeni alacaksanız kum gibi olanlarını alın.  Buraya tıklayarak demir tozunu satın alabilirsiniz. Sonrasında tutkalıda ekleyip karıştırmaya devam edin. İlk başta karıştırması cok zor oluyor ama endişelenmeyin. Ölçüleri eksik yada fazla koymayın. Ölçuyü tutturmak biraz zor. Kaliteli bir tutkal kullanın. Sümüksü bir yapıda olması gerekiyor. Karışım hazır olunca mıknatısla çektirip eğlenmeye başlayabilirsiniz. Dokunmadan sıvı hareketini izleyin. Neodimyum mıknatıslar son derece güçlü. Güçlü bir mıknatıs kullanmanızı tavsiye ederim. Oynarken öğrencilerin yada çocuklarınızın başında durun. Buradaki videoyu da izleyin bence.




Bu hamurdan yapmakla uğraşmak istemezseniz demir tozu, tutkala harcayacaginiz paraya  http://www.tutyakala.com adresinden bu ürünü satında alabilirsiniz. Buraya tıklayarak  ürüne hemen ulaşabilirsiniz.  Ürünü satın alınca açıklamalar bölümüne kübranin dersi yazarsaniz yaninda bide hediye gönderecekler. Ve iste büyük süpriz Kübra'nın dersi takipçilerine özel, şuanda bu yazıyı okuyan herkes  tutyakala sitesinden yapacağı bütün ürünlerde geçerli olan   108208DIAZ   nolu bu indirim kopunu kodunu kullanarak 50 liralık alisveriste 10 liralık  indirim kazanacaklar. Sitede bu hamur gibi değişik hamurlar, oyuncaklar ve değişik ürünler var. Açıklama bölümüne kubranin dersi yazmayi unutmayın.. 
iyi alışverişler...

28 Aralık 2014 Pazar

NOKTALAMA İŞARETLERİ

Noktalama işaretlerini fon kartonu üzerine çizip  arkalarına bant tutturarak tahtamızın kenarına yapıştırdım.Her zaman tahtamızın kenarında duran bu noktalama işaretlerini yansıttığım metin üzerindeki uygun yerlere yapıştırıyoruz. Bu çalışmayı haftada bir saat yapıyoruz.  Sürekli çalışma sayfası çıkarmaktan kurtuldum. Hem kağıt israfından kurtulduk hem de öğrencilerim derse daha isteyerek katılıyorlar artık. Dikkatlerini çeken bir çalışma. Tahtaya çıkmak için can atıyorlar. Kağıt üzerinde çalışmaktan daha eğlenceli. 



















25 Aralık 2014 Perşembe

ZAMAN ALGISI OLUŞUMU VE SAAT ÖĞRETİMİ



http://instagram.com/kubranindersi
Linke tıklayarak bizi instagramdan takip edebilirsiniz. Hikayede anlık paylaşımlar yapiyorum.

Ayrıca youtube kanalımızda da etkinliklerimizin videolarını izleyebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak abone olabilirsiniz
https://www.youtube.com/channel/UCsv2sDwdJ6JhxuFXRdkb53A

'Çocuklara saati nasıl öğretebiliriz?' konusuyla ilgili bir çok makale okudum. Ve aklımda kalanları paylaşmak istedim. Okuduğum makalenin birinde zaman algısının çocukta kendiliğinden ortaya çıkmadığını öğrendim.  Yaşa bağlı zihinsel gelişim ve tecrübe ile şekilleniyormuş. Zaman kavramı çocuklar tarafından yetişkinlik dönemine kadar tam olarak anlaşılamazmış. Çocuklarda zamanın öğrenilmesi onların hafıza ve deneyimlerinin genişlemesi ile ilgiliymiş.

Çocuk 2_4 yaş arasında annenin ne zaman geleceği, ne zaman yemek yiyeceğiz gibi günlük etkinlikleri zamanla bağdaştırmaya çalışır. 3 yaşındaki çocuklar saatin zaman kavramının bir parçası olduğunun farkında değildirler.  Çocuğa 'saat kaç?' diye sorulduğunda sayıları tanımasından dolayı doğru cevaplar verebilir ama bu zaman kavramını edindikleri anlamına gelmez. Saati öğretirken saat_ dakika_saniye şeklinde büyükten küçüğe doğru,  takvimi öğretirken de gün _hafta_ ay_ yıl gibi küçükten en büyüğe doğru öğretmeliyiz.

ABD'de zamana ait müfredat 3 bölümde belirlenmiş. Bunlar saat,takvim ve kronoloji. İlk önce saat ve takvimi konveksiyonel zaman bölümü başlığında öğretmeye başlıyorlar. Konveksiyonel zaman dediğimizde günün saatleri, yılın ayları, haftanın günleri, mevsimler öğretiliyor. Tabi bu konveksiyonel zamanın öğretiminde sınıflama, siralama gibi becerilerin tam gelişmiş düzeyde olması gerek. Yani çocuklarda zaman gelişiminin ilk basamağı saat öğrenmedir. Daha sonra takvim ve kronoloji öğrenimi gelir.

Sizde zaman öğretimine önce saatten başlayın.
Saatin kaç olduğunu aslında birkaç doğru adımla kolayca öğretebilirsiniz.

*İlk olarak 24lük zaman dilimi yerine 12lik zaman dilimini seçin.

* 0_6 yaş çocuğu zaman kavramını bizim anladığımız şekilde anlamazlar. '10 dakika içinde bitir'  'hangi 10 dakika?' '10 dakika ne?'  zaman bu yaş grubunda soyut bir kavramdır.  Ona bir şey ile ilgili bir zaman kavramı verirken saatin akrep ve yelkovanını büyük küçük şeklinde söyleyerek açıklama yapabiliriz. Örneğin elimizde göstererek 'Küçük 9 a gelince uyuyacağız.' gibi.

* Kum saatleri çocukların ilgisini daha çok çekiyor. Ona bir kum saati alabilirsiniz.

* Odasına asmak için bir takvim alabilirsiniz. Özel günleri bu takvim üzerinde işaretleyip, o günün gelmesini bekleyebilirsiniz.

*Onunla bir haftalık plan yapabilirsiniz. İlgisini çekecek etkinlikleri günlere bölerek takip edebilirsiniz. 'Bugün pazartesi.Bugün parka gidiyoruz. Yarın salı. Beraber kurabiye yapma günümüz.'gibi.

Ben önceden planlayamıyorum malesef.  Buaralar pek bi düzenimiz yok. Bizde o gün ne yaptıysak onu konuşuyoruz. Dün bugün yarın kavramını ayırt etmeye çalışıyoruz. Panomuzda banka ve okul resmi sabit duruyor. Haftasonunun yaklaştığını bu resimlerden anlıyoruz.

Pazartesi anne okuldan gelince kar oynadık. Akşam beraber kurabiye yapmıştık.
Salı sulu boya ile çalıştık. Çayın yanına birde kestane hazırladık.
Çarşamba puding yaptık.  Akşamda oyun hamuru oynamıştık.
Perşembe boncukları renklerine göre gruplandırdık. Sonra aynı renkteki şonillere takıp bilezik yapmıştık.
Cuma Ankara'ya gidiyoruz. Yolculuk sırasında aç tırtıl kitabımızı okuduk.
Cumartesi Ankara'da mini town'a gittik. Akraba ziyaretlerinden sonra Harikalar Diyarında keyifli vakitler geçirdik.
Pazar Hayvanat Bahçesi'ndeydik. Sonrada alışveriş merkezinde.

*Çocuğun her istediğini anında yapmak da zaman öğrenmeyi güçlendirir. İstediği şeyi hemen almayın. Bir süre beklenmesini sağlayın. Bekleyeceği günü takvimi üzerinde işaretleyin.

*Öğrenmeyi oyun haline getirin.

* Süre tutarak yapılan aktiviteler de zaman öğretmeyi kolaylaştırır.

* Çocuk doğduğu andan itibaren düzenin içine sokulmuşsa zamanı daha iyi ve daha kolay anlamlandıracaktır. Bebeklikten itibaren belli bir zamanda doyurulması ve uyutulması çocukta takvim oluşumuna yardımcı olacaktır.
Küçük çocuklar için saat okumayı ve anlamlandırmayı öğreten bir kitap var. Onu alıp onunla saat öğrenmeye fark etirmeye başlayabilirsiniz.  Adı 'SAAT KİTABI'.  Sayfaların hepsi sert malzemeden ve ortasında kocaman bir delik var. Deliğin içinden görünen bir akrep ve yelkovan. Oyuncak ayı Itır saat 7'de uyanıyor.  Başucunda da bir çalar saat. Saati 7 ye getiriyoruz. Itır 8 de kahvaltı eder. 10da Kıtırla oyun oynar. 3de eve döner. Saat 4de bisiklete biner. 7de yatağa girer ve 8 de uyumuş olur. Hepsinde gösterdiği sayıya akrebi getiriyoruz. Görseller abartılı değil.
Küçük çocuklar için zaman kavramını öğreten bir kitap daha var. Ve benim vazgeçilmezim.Dünyaca meşhur AÇ TIRTIL. Aynı zamanda sayılarıda öğretiyor. Kızımın kitaplığında 1 buçuk yaşındayken yerini aldı. kitabı sadece okumuyoruz. kitapla ilgili etkinliklerde yapıyoruz. bu kitapla yapabileceğiniz bir çok etkinlik var. Google dan araştırın derim  Ve okul öncesi çağında bir çocuğunuz varsa mutlaka satın alın. 3 boyutlu olanıda var ama normaline göre biraz pahalı.

Evdeki yada sınıftaki saatin  etrafına bu şekilde dakikaları yazıp yapıştırarak bir çiçek saat yapabilirsiniz.







Böyle bir hava durumu grafiği hazırlayıp sınıfınıza yada eve asabilirsiniz. Her sabah yeni bir güne başladığımızda havaya bakarak oku o günkü hava durumuna getirebilirsiniz. Buda yeni bir günü hisettirme çalışmasıdır.


Bu saat modelimiz performans görevimizdi. 2 plastik tabak kullanarak yaptık.

Bunlarda tahtaya her seferinde saat çizmek istemeyenler için. Elektrik bantlarını kullanarak yere kocaman bir saat çizdim. Çubuklarla istediğim saati gösterdiler .Elektrik bantıyla yere çizmek yerine hulahopu (bele takıp çevirdiğimiz) tahtaya yapıştırarak da bir sabit saat elde edebilirsiniz.


Sonrasında saati vücudumuzla gösterdik. Biraz abartmışmıyız ne! Buna dramada 'donuk imge' tekniği deniyor. Söylenilen bir şeyin yada gösterilen bir fotoğrafın vücudunu kullanarak yapması. 


Takvim kavramını öğretmek içinse böyle bir pano hazırlayabilirsiniz. Keçe ceplerin içinden çıkan cırtcırtlı sayıları uygun bölümlere takıyoruz.  


Aydan yararlanarak da günleri takip edebilirsiniz. Aşağıda fotoğrafını paylaştığım materyalle birçok şeyi edindirebilirsiniz. Çocuğunuz hem ayın hallerini  hem bir ayda 30 gün olduğunu hemde gece gündüz kavramını öğrenmiş olur.

Buna benzer bir materyal daha hazırlamıştım. onuda çok beğenmişti çocuklar . Bununla da bulut kovalıyoruz. :) Bulut çeşitlerini öğreniyoruz. Onlara bu tarz materyaller hazırlayarak eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. 

İlkbahar,  yaz, sonbahar, kış. .
Çocuklarda zaman kavramının yerleşmesi için mevsim şeridi önemlidir.
Bizde 4 gruba bölündük.
Her grup kendi mevsimini fon kartonu üzerinde çalıştı.
Büyükçe bir mevsim şeridimiz oldu.
Üzerinde belirli gün ve haftaları işaretledik.

Mevsimleri kitap okuyarak da öğrenebiliriz. Her mevsim ile ilgili kitapları kitaplığımızda bulunduralım, güncelleyelim. Bunlarda kızımın kış kitapları.  Bunlardan favorimiz Kırmızı Elma. 


Bir mevsim daha geçti. Ela şimdi 3 yaşında:)








23 Aralık 2014 Salı

RİTMİK SAYIYORUZ

Çarpım tablosunu ezberlemek yada ezberlememek! İşte bütün mesele bu...

Matematiğe ezber ile mi başladınız? Bunun farkına varılmadı mı? Her yıl ezber matematik bilgileriniz çoğaldı mı? Günden güne anlaşılması zor bir dersle karşı karşıyasınız..

Ritmik sayma becerisi olan bir çocuğun çarpım tablosunu ezberlemesine gerek yoktur. Ritmik saymada ezberleme değil kavrama önemlidir. Genelde bu bölüm ihmal edilir.  Ritmik sayma yapamayan bir öğrenci toplama, çıkarma, çarpma ve bölme becerisinden yoksun kalır.

Ritmik sayma yaptırılırken günlük yaşamda karşılaşılan örneklere dayalı saymalar yaptırılmalıdır. Örneğin 'Hadi yedişer sayalım' diyip sayma yaptırılmamalıdır. Gerçek hayatta 7'li grup olan varlıkların sayılması gerek. Yedişer saymada haftadan yararlanabilirsiniz. 'Bir hafta 7 gündür. İki hafta tatile gidersem kaç gün tatil yapmış olurum? ' gibi. İkilerde gözlerimizi, beşlerde ellerimizi kullanabilirsiniz.

Bizde ikişer sayma yaparken günlük yaşamdan çorapları kullandık. Mandalla tutturarak duvara astık. Yere sayı yazma, duvara yapıştırma gibi artık demode olmuş uygulamaları bu sefer yapmak istemedim. Gene farklı bir panomuz oldu. Mutluyuz;))


Beşerli sayarken ellerimizi kullandık.

Elişi kağıdına elimizin izini çıkartıp kestik. Hazırladığım beşerli sayıları öğrencilere dağıttım. Onlarda bu sayıları kestikleri ellerin üstüne yapıştırdılar. Fon kartonunu tahtaya yapıştırdım. Sırayla herkes gelip elini kartona yapıştırdı.







Ellerimizi beşer beşer saymış olduk. Bu beşerli sayma panomuzda duvardaki yerini aldı.




Sonrasında da aşağıdaki ritmik sayma yapbozu yaptık. Çıktılarını buradan alabilirsiniz.




21 Aralık 2014 Pazar

SİMETRİ ÇALIŞMALARI


Artık youtube kanalımız ve ınstagram hesabımızda var. Kanalımızı takip edip abone olmayı unutmayın.
https://www.youtube.com/channel/UCsv2sDwdJ6JhxuFXRdkb53A


Simetri matematik eğitiminin hemen her düzeyinde önemli bir yere sahiptir. Öğrencilerin evrendeki dengeyi ve doğal yapılardaki mükemmellikleri kavrayabilmek, sanat eserlerindeki güzellikleri görmek ve estetik duygular geliştirebilmeleri için simetriyi kavramaları gerekir. Simetri günlük yaşamda sanattan mimarlığa kadar pek çok alanda kullanılır. Bu kavramla birçok alanda karşılaşmaktayız. Örneğin fizik-optik ve dalgalar konusu, biyoloji ve tıp bilimlerinin konusu olan insan anatomisi tamamen simetrik yapıdadır. Dolayısıyla öğrencilerin fen bilimleri kapsamında öğretilen birçok konuyu anlayabilmeleri için gelişmiş bir simetri düşüncesine  sahip olmaları gerekir. Simetri kavramının yanlış gelişmesi yada gelişememesi diğer öğrenme deneyimlerini de etkiler.

Simetri çocuklarda informal olarak gelişen bir kavram olduğu için simetri fikrine ilk olarak doğadan sanattan ve bilinen nesnelerin resimlerinden örneklerle başlamak gerek. Fotoğrafları inceleme deki amaç öğrencilerin ilk sezgilerinin ortaya çıkarılmasıdır.Simetri kavramını kar tanelerinin yapısında, eğrelti otu ve papatya gibi birçok bitki ve çiçekte kelebekler gibi birçok canlının yapısında ve el sanatları, manzara, kilimlerde görmek mümkündür. Doğadan ve güncel hayattan örneklerin kullanımı simetri öğrenimini kolaylaştırır.

Timss ve Pisa sonuçlarına göre genellikle iyi bir profil çizen ve uluslararası ortalamanın üstünde olan bir ülke. Hollanda..
Hollanda da işte yukarda bahsettiğim doğadan ve güncel hayattan örneklerin kullanımı amacını taşıyan gerçekçi matematik eğitimi uygulanıyor. Gerçekçi matematik eğitimi Hollandalı Freudanthol tarafından gelistirilen bir matematik eğitimi yaklasimidir. Freudanthol'e göre matematik bir insan aktivitesidir ve gerçekle mutlaka iliskilendirilmelidir.

Bende bu gerçekci matematik eğitimini araştırırken karşılaştığım bir tez çalışmasını sınıfıma uyguladım. Önce helikopter böceği ve kilim deseni çıktısı alıp pvc ile kapladim. Helikopter böceği (yusufçuk) seçiminde simetri eksenini düşündürmek üzere uzun olan kuyruğu, çocukların hayvanlara olan sempatisi, desenin seçiminde ise kilimin günlük hayatta karşılaşılan bir şey olması ve desenlerin ana hatlarının kolay görülmesi etken oldu. 3'er kişiler halinde sol kanadının 3/4'ü koparılmış helikopter böceğinin onarımını istedim. Dikkatler resme yoğunlaştı ve simetrik olan parçaları buldular. Zevkle sürdürdüler ve kırık kanadı onardılar. 'Parçaları neye göre tamamladınız?' değimde 'Diğer kanadından yararlanarak tamamladık.' cevabını almam simetriyi hissettiklerinin bir işaretiydi. bu etkinlikte amaç simetriyi hissettirmek. hala buna biz simetri diyoruz demedim.Doğadaki simetrik nesne ve canlıların  resimlerini projeksiyonla yansıtıp inceledikten sonra bu eşlik benzerlik durumuna simetri dendiğini söyledim. Netten indirdiğim yusufcukları ve gösterdiğim resimleri buradan indirebilirsiniz.



*******************************

Çoğu öğrencide doğruya göre simetri kavramları gelişmemiştir. Bu durumu çözebilmek için öğretim sürecinde öğretmenlerin doğruya göre simetrinin temel özelliklerini keşfettirici etkinliklere yer vermesi gerekir. Hazırladığım diğer bir etkinlik ise kelebek kanadındaki şekilleri doğru eşleştirmek. Ben bu kelebekleri keçeden hazırladım. Bu adresten aldığınız çıktıyı pvc ile kaplayıp keçesizde eşleştirme yaptırabilirsiniz. 




*********************************

Simetri doğrusunun dikey yatay ve eğik konumda olabileceğini de fark etmeleri gerek. Simetriği alınacak şekiller ve etkinlikler çeşitlendirilmelidir. Hala fotokopi üzerinde çalışmadık. Örüntü bloklarından yararlanarak simetriğini yapma etkinliğinde sıra. 

Cetvelimizi simetri çizgisi olarak düşündük. çizginin bi tarafına herkes sırayla bloklardan yerleştirdi. 


Daha sonrada gene sırayla karşı tarafını yaptık.


Bu seferde öğrenciler sırayla ikişer tane blok aldılar.Aldıkları blokları karşılıklı yerleştirdiler.
 Bir ders de bu bloklarla çalıştık. Çok eğlendik gene. 



*************************************

Öğrencilerin henüz soyut düşünebilme yetenekleri gelişmediği için simetri kavramını öğrenirken kağıt katlama, kesme gibi soyut materyallerin kullanıldığı birtakım etkinliklere ihtiyaç duyarlar. Kar tanelerindeki simetriyi görmüştük. kağıtları katlayarak ve keserek kar taneleri yaptık ve penceremize astık. Değişik kar tanesi şekillerini ve yapılışlarını buradan indirebilirsiniz.

  ************************************


Aşağıdaki çalışmada pozitif negatif simetri diye geçiyor. 
Yapımı basit ve eğlenceli. Nasıl yaptığımızın açıklaması ve ayrıntılı fotolar için buraya tık tık. 


*************************************


Kağıt katlama etkinliklerinden sonra uygulayabileceğimiz diğer bir yöntem ise simetri aynası, noktalı, kareli kağıt kullanılan etkinlik ve uygulama temelli öğretim yaklaşımıdır. Bu etkinlik öğrencilere gözlem ve uygulama yapma fırsatı verir. Kareli kağıt kullanmak öğrenciler açısından şekillerin doğruya göre simetriğinin alınmasında güçlü bir yardımcıdır. Ben kareli kağıt kullanırken önce içi yandaki resimdeki gibi küplü olan çalışma sayfalarını yaptırdım. Daha sonra çizgili çalışmaları yaptık. Kareli ve noktalı kağıt çalışma sayfalarını buradan indirebilirsiniz.

***********************************

Kağıt üzerine yaptığımız bu etkinliği birde eğitimhaneden indirdiğim programı projeksiyona yansıtarak tahtada yaptık.  Aşağıya videosunu eklediğim bu çalışmlayı çok sevdik. yar23 hocama tşk. Programı buradan indirebilirsiniz. 


********************************

Ayna etkinliklerinde sorulan sorularla öğrencilerin simetrik şekillerin eksene olan uzaklıkları eşit uzaklıkları eşlik, benzerlik ve simetrik şekiller arasındaki açı gibi temel kavramları kendilerinin keşfetmeleri sağlanır. Örüntü bloklarımız gene iş başında. Ayna üzerinde şekiller  yapıp simetrilerini inceledik. 


******************************

Bu çalışmada da yüzümüzün simetrisini çizdik. Fotoğraflarını çekip renkli çıkarttırdım.Yarısını kesip yapıştırdık. Diğer yarısını da cetvelle ölçerek kendimiz çizdik ve boyadık. Yapım aşamalarına ve diğer fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz. 


****************************
Vücudumuzun simetrik olduğunu yere yapıştırdığım bantı simetri çizgisi olarak düşünerek çeşitli hareketlerle gösterdik.


Daha sonra karşımızda ayna var gibi düşünerek simetrik hareketlerle hep beraber dans ettik. Başta biraz çekindiler ama sonrasında baya eğlendiler. Buradan videomuzu izleyebilirsiniz.




************************
Birazda bilişim teknolojilerinden yararlanalım mı?

Geogebra, Cabri, The geometer's skectchpot gibi 3 boyutlu geometrik şekillerin öğretiminde kullanılan programlar kullanılarak simetrik şekiller oluşturulabilir ya da hazırlanan simetrik şekiller üzerinde inceleme yapılıp katlama ve döndürme etkinlikleri yapılabilir. Öğrencilerin görsel ve uzamsal düşünebilme yeteneklerini geliştirilebilir.
Öğretmenler tek bir öğretim yönemini kullanmamalıdırlar. Bu dinamik  geometri yazılımları sağladıkları deneyim ve görselleştirme yardımıyla öğrencilere ve öğretmenlere yepyeni ve farklı bir araştırma ortamı oluşturduğu gibi öğrencilerin simetri kavramına ilişkin tüm ayrıntıları fark edebilmeleri için en uygun öğrenme ortamlarından biridir.
Geogebra'da 2 boyut üzerinde çalışılırken Cabri ile 3 boyut üzerinde çalışılır. Fakat Geogebra daha kullanışlıdır. Geogebra'da seçilen özelliklere göre ne yapılacağının talimatı verilir ancak bu Cabri'de mevcut değil.  Geogebra şekillerin simetrik olup olmadığını araştırılabilir ve varsa simetrik doğrularını belirlenebilir. Belirlenen doğruları çizmeleri istenir. Öğretmenler öğrencilerin yapabileceği aktiviteler hazırlamazsa bu tarz programlar zaman kaybından başla bir şey olmaz.  Buraya tıklayarak örnek bir çalışma izleyebilirsiniz.

iyi çalışmalar...