3 Ekim 2022 Pazartesi

Görsel 3. Sınıf 8. Kazanım sanatlar

 Sanat eserleri ile geleneksel sanatların farklı kültürleri ve dönemleri nasıl  yansıttığını açıklar 

Geleneksel sanatlar, farklı kültür ve dönemlerde aynıdır örneğin ebru kakmacılık  toplum ile ilgili çok bilgi vermez. Ancak Sanat Eserleri daha özgündür dönemlerle ilgili bilgi verir yeni akımlar tarzlar ve düşünceler ortaya koyar. Aradaki fark basitçe budur... Gelelim 3 sınıf çocuğuna bu nasıl anlatılır.

Bu yaştaki bir çocuğun bunu anlaması çok zordur.. Kazanım üst düzey bir kazanımdır.. Açıklama Düzeyinde olan bu kazanım bu yaşa göre çok ağır bir kazanımdır.. Bilgi düzeyi daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum. Kaldı ki dersin süresi 1 saatt.. Hangi ara bu farkı anlatıp açıklama yapmasını sağlayabiliriz bu biraz düşündürürcüdür. Ancak şöyle bir etkinlik yaptırabilirseniz etkili olabilir. Sınıfı iki guruba ayırın. Bir konu ortaya koyalım ör. GÜNDELİK YAŞAMLAR. bir gurup bu konuyu geleneksel sanatla anlatsın örnek verelim ebru....

Diğer gurup da özgün  bir sanat eseri ortaya koyarak anlatmaya çalışsın. Etkinlik bitince iki gurubun çalışmasını değerlendirip hangisinin konuyu daha iyi anlattığını sınıfla birlikte değerlendirerek sonuca öğrencilerin ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Ya da plandaki örneğe göre  İstikla Savaşı ile ilgili yağlı boya tablo ve Osmanlı İmparatorluğu Dönemini yansıtan  minyatür çalışması örneği getirilebilir.  Bunların teknik tür ve kullanılan malzemeye  göre farklı oldukları ancak her ikisinin de kendi yapıldıkları dönemin kültürleri ve sosyal olaylarını yansittiklari üzerinde durulabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder